Ari-Pekka Liukkonen. Foto: Heikki Saukkomaa/TT

Finsk simstjärna kommer ut som gay

1:10 min

Nu kommer en av Finlands bästa simmare Ari-Pekka Liukkonen ut som homosexuell. "Jag tycker att det är sorgligt att lagarna om homosexualitet i Ryssland begränsar ungas rättigheter", säger han. 

Det var i Helgsporten på finska Yle som simmaren Ari-Pekka Liukkonen valde att komma ut som homosexuell.

Han har egentligen vetat om det sedan lågstadiet, erkänt för sig själv under gymnasiet och nu valt att berätta för lagkamrater och allmänheten säger han i intervjun.

Att han väljer att komma ut just nu beror på att han vill få igång en diskussion inför OS i Sotji.

– Jag tycker att det är sorgligt att lagarna om homosexualitet i Ryssland begränsar ungas och andras mänskliga rättigheter, säger han.

– Homosexuella har samma rättigheter som personer med blå och bruna ögon, eller personer som är höger respektive vänsterhänta.

I Finland har nyheten tagits emot positivt. Men på sociala medier är det många som ifrågasätter varför sexualitet ska vara en nyhet, och Yles webbfråga "kan en idrottare vara öppet homosexuell" har kritiserats hårt både av läsare och andra medier.

"Ett stolpskott av Yle-sporten" som en läsare skrev på sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista