Abdi Hassan Foto: Niklas Mannheimer Ruberg/SR

Svensksomalier löper störst risk att utsättas för hatbrott

De i bilen skrek "men vafan jävla neger"
1:15 min

Svenskar med afrikanskt ursprung tillhör den grupp som oftast utsätts för hatbrott. Det visar en studie som Mångkulturellt centrum presenterade i dag. 19-årige Abdis föräldrar kommer från Somalia.

Rapporten som tagits fram på uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag visar att personer med bakgrund från länder söder om Sahara löper störst risk att utsättas för hatbrott. Och enligt rapporten är risken som störst på offentliga platser. 19-årige Abdi Hassan är född i Sverige men har upplevt särbehandling på grund av sitt ursprung.

– Jag känner mig kanske inte hotad direkt men jag får ofta blickar från folk på stan. Kanske framför allt om jag är i ett område där jag sticker ut lite mer liksom, eller om jag är med ett gäng där resten ser typiskt svenska ut liksom.

En annan som blivit illa behandlad är Ruby, som egentligen heter något annat. 

– Jag gick själv på en gata när en bil med fyra personer i körde förbi. De i bilen skrek "men vafan jävla neger", som om jag hade gjort någonting. Det var mörkt och jag var själv, så det första jag tänkte på var att springa hem, så jag sprang.

Afrosvenskar är den minoritet som oftast utsätts för hatbrott. Trots att hatbrotten minskat med sex procent sedan 2008 har de afrofobiska hatbrotten ökat med 24 procent under samma tidsperiod. Även diskriminering mot afrosvenskar förekommer. Gruppen är de som mest sällan får jobb som motsvarar deras högskoleutbildning.

Abdi säger att han är förvånad över att så kallade afrosvenskar tillhör den grupp som oftast utsätts för hatbrott. Och enligt rapporten väljer ofta personer från Somalia att uppge andra länders om deras hemland för att slippa bli förknippde med det land som flest har låga tankar om. Och Abdi tror att bilden av somalier kommer att förändras.

– Jag vet inte riktigt varför många har en dålig bild av oss som har somaliskt ursprung. Men vi måste nog se till att vita svenskar och vi som har en annan hudfärg bor och lever mer tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".