Henrik Torehammar. Foto: Simon Rosenqvist/ Sveriges Radio

Är smutskastande det nya i svensk politik?

8:10 min

Nyhetsbrev med åsikter om vilket parti personalen inte ska rösta på har tillsammans med smutskastande utskick från Landstinget i Stockholm fått P3 Nyheters Henrik Torehammar att fundera över om politisk smutskastning möjligen har nått svenskt valkampanjande.

– Nja, säger statsvetare jag pratat med. För att det räknas som den typiska amerikanska stilen så krävs lite mer personangrepp. Det vi sett har mer varit angrepp på hela partier så kanske inte riktigt samma sak. Men! Det ska nog ändå sägas att lite retsamma kampanjer kan vara bra för demokratin. Det får igång tankar hos människor och det kritiska tänkandet när negativa sidor lyfts fram.

Men statsvetaren Nicklas Håkansson som Henrik pratat med säger att det kan bli konstigt när det som i Stockholms Landsting blandas politiska åsikter i myndighetssammanhang.

– Partier eller andra med åsikter vill ju ofta nå ut med åsikterna genom någon som människor ser upp till. Att då använda sig av kommunikation från Landstinget blir ju kanske ett sätt att nå ut med information via en myndighet som människor litar på och förknippar med någon form av objektivitet, säger Henrik Torehammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista