Oskar Smede säger att han kommer bli mer försiktig med att vara med i olika tv-program efter uppmaningen från Svenska Läkaresällskapet. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Läkaresällskapet till sjukvårdspersonal: Bojkotta tv-inspelningar

1:34 min

Bojkotta tv-inspelningar med svårt sjuka patienter uppmanar Svenska Läkaresällskapet alla läkare och sjuksköterskor att göra. De går ut med uppmaningen efter det uppmärksammade tv-programmet "Sjukhuset" som visade en döende man, något som upprörde hans anhöriga.

– Jag tycker att det är helt rimligt att man gör det. Man är väldigt omtöcknad och stressad och det gäller framförallt patienterna. Man kan inte fatta ett välgrundat beslut om man ska vara med i TV om tre eller tio månader i det läget, tror jag, säger läkaren Oskar Smede.

Det var i ett avsnitt av Tv3s realityserie Sjukhuset, som dottern och fru till den då avlidne mannen såg honom liggandes döende på sjukhussängen medan personal pratade om hans chanser att överleva.

De anhöriga som inte visste om att han skulle vara med i programmet stämde landstinget på 375000 kronor och efter att det inte gick igenom i tingsrätten så är fallet nu uppe i hovrätten.

– Det är väldigt populära program, de skildrar ofta akuta medicinska situationer, säger Ingemar Engström är ordförande i Svenska Läkaresällskapets, SLS, etikdelegation.

Tillsammans med Svenska sjuksköterskeföreningen vill han att man helt slutar göra dokusåpor och realityprogram med svårt sjuka patienter, och uppmanar alla sjuksköterskor och läkare att säga nej till såna program - oavsett vad lagen säger.

– Det här är situationer där patienten är i väldig beroendeställning, och man kanske säger ja till medverkan utan att egentligen ha för sig vad man säger ja till.

Är det inte viktigt att kunna skildra även den arbetsmiljön som sker på sjukhus i dokumentärform?
– Det är klart att man måste ha en insyn i hur det går till och det kan göras på seriöst sätt. Så seriösa dokumentärer och skildringar av nya framsteg inom medicinen och så vidare, det är självklart att vi önskar även fortsättningsvis.

Oskar Smede i Malmö har själv varit med i en dokusåpa om unga läkare, det kändes bra etiskt, men i framtiden kommer jag vara ännu mer försiktig, säger han.

– Efter den här uppmaningen nu så skulle jag ha ännu svårare att tacka ja än vad jag hade förra gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista