Inte så nyttigt. Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT.

Ny forskning: Socker farligt för hjärtat

"Man har fokuserat fel"
4:36 min

En ny amerikansk studie visar att socker ökar risken att dö i hjärtsjukdom.

Det handlar om tillsatt socker och inte det sockret som finns naturligt i till exempel frukt, skriver Svenska Dagbladet.

En slutsats är bland annat att den som dricker en burk läsk om dagen ökar sin risk för hjärtdöd med en tredjedel, enligt studien som publiceras i medicintidskriften Jama.

Ann Fernholm, doktor i bioteknik, vetenskapsjournalist och författare till boken "Ett sötare blod: Om hälsoeffekterna av ett sekel med socker", säger att det som är spännande med studien är att man fokuserar på sockret som enskild faktor.

– Det har man inte gjort så mycket tidigare. Det är ett tecken på att man börjar se sockret som den viktigaste boven i hälsoodramat, som orsak till hjärt- och kärlsjukdom, säger Ann Fernholm i P1-Morgon.

Det tillsatta, vita sockret består av sackaros, som innehåller glukos och fruktos. Och fruktos är en dålig energikälla för kroppen som levern behöver ta hand om, säger Ann Fernholm.

– På lång sikt kan det leda till en leverförfettning, som gör att vi slutar reagera på det blodsockersänkande hormonet insulin, och sedan börjar blodsockret att stiga.

– Det är det vi ser hos en miljon människor i Sverige i dag, som har det så kallade metabola syndromet, säger Ann Fernholm.

Enligt Ann Fernholm visar studien att forskare gjorde fel när man på 1950-talet började fokusera på mättat fett och att det höjer kolesterolnivåerna i blodet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".