Foto: Jim Carlson / OSF Saint Francis Medical Center, Peoria, Illinois / Scanpix.

Unga läkare upplever diskriminering

7:28 min

En tredjedel av drygt 2 500 tillfrågade underläkare har någon gång upplevt sig bli diskriminerade på arbetet. Det visar en ny undersökning från Sveriges Yngre Läkares Förening.

Maria, som inte vill uppge sitt riktiga namn, arbetar som underläkare på en kirurgklinik i södra Sverige och menar att hon blir missgynnad för att hon är ung och kvinna:

– Jag blir kallad för "flickdoktor" av kollegor och patienter. Det sitter nog djupt rotat i många att en riktig doktor är en äldre man.

Just nu jobbar hon på en kirurgklinik och menar att hennes manliga kollegor väljs ut först när överläkarna bestämmer om vem som ska få läras upp i operationssalarna.

– Och det är mer eller mindre uttalat i min specialitet att vissa tycker att kvinnor inte ska inte operera.

Drygt 2 500 underläkare, av de 62 % kvinnor och 38 % män, svarade på frågan om de någon gång upplevt sig bli diskriminerade under sin tjänstgöring. Av kvinnorna ansåg sig drygt 29 procent någon gång blivit missgynnad på grund att de är just kvinnor.

Enligt undersökningen kan det handla om att få lägre lön, att bli ifrågasatt i större utsträckning än sina manliga kollegor, eller att behöva utföra sysslor som egentligen ska utföras av sjuksköterskor. Något som själ tid från de vanliga arbetsuppgifterna.

Emma Spak är ordförande i Sveriges Yngre Läkares Förening

– Det är lika många kvinnor som män som läser till läkare. Men det finns nog en bild av att den typiska läkaren är en medelålders man och det gör att unga kvinnor får det kämpigare. En kvinna jag pratat med kallas för ”flick-doktorn” och det är självklart inte acceptabelt.

Emma menar att man måste arbeta hårdare för att förändra bilden av unga läkare. Det finns också risker med att vissa läkare behandlas sämre än andra eftersom deras arbetsdag då också påverkas.

– En läkare som själv måste ta en patient från röntgen till provtagning och så vidare har ju inte lika mycket tid till att ta hand om andra patienter. Och det tillsammans med arbetsmiljösituationen för de som utsätts för diskriminering måste vi arbeta med, säger Emma Spak som är ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista