Räkor i lådor på Göteborgs Fiskeauktion Foto: Mikael Sjödell/SR

Världsnaturfonden rödlistar räkan

1:31 min

Världsnaturfonden, WWF, rödlistar västkusträkan i sin årliga fiskeguide över hotade arter. Skälet är risk för överfiske och dumpning tillbaka i havet av småräkor.

– Det som är allvarligt är att man fuskar i fisket. Man kastar ut räkor som egentligen borde ha landats. Det gör att man inte med säkerthet kan säga hur beståndet mår, säger WWF:s fiskeexpert Inger Näslund.

Nordhavsräkan från Skagerrack, Kattegatt, Nordsjön och hela Atlanten är numera rödlistad. Men det kommer att finnas räkor i handeln. Mycket som säljs är norska Barentsräkor som WWF anser fiskas hållbart. Stenbitsrom har för första gången bedömts och hamnar direkt på röd lista.

Men Inger Näslund menar att det finns räkor som certifierats med så kallad MSC-märkning som går bra att köpa. Märkningen innebär att räkorna fiskats i ett område där arten inte är hotad. Och även om MSC-märkta räkor kan vara lite dyrare säger Inger Närslund att det inte skiljer särskilt mycket i pris.

– En del av rödmärkningen handlar också om att fiskare måste förändra sitt sätt att fiska. I dag slängs mängder av döda räkor tillbaka i havet eftersom de är för små vilket är väldigt märkligt eftersom även små räkor är attraktiva i handeln. Men nu i och med märkningen har flera fiskare ansökt om att bli MSC-märkta och för att få certifiering krävs ju att de förändrar sina metoder, säger Inger Näslund.

Världsnaturfonden listar fisk och skaldjur efter hur bestånden utvecklats. Det gör att vissa fiskarter kan ätas om man ser upp med fångstmetod eller ursprung. Till den kategorin hör torsk som är på grön lista om den fiskas i Barents hav eller i östra Östersjön, men rödlistad i Nordsjön bland annat.

Andra nyheter är bläckfisk där det finns skäl att se upp med den åttaarmade eller tioarmade bläckfisken beroende på fångstredskap.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista