Foto: Henrik Montgomery / TT.

Forskare: Dödlig cancervåg i framtiden

"Våra livsvanor kommer bli avgörande"
1:33 min

Det finns en flodvåg av cancerdödsfall i horisonten som kommer skölja över oss i framtiden om vi inte ändrar våra livsvanor, varnar forskare på Världshälsoorganisationen för.

Sammanfattat så är råden att undvika rökning, infektioner, alkohol, socker, övervikt och solstrålning. Istället ska vi träna mer, äta en grönare kost och kvinnor ska inte vänta för länge med att skaffa barn.

Världshälsoorganisationens tror att ändrade livsvanor skulle kunna halvera antalet döda i cancer, berättar forskare för BBC.
De varnar för en cancerkris. Fler och fler kommer dö i cancer i framtiden, eftersom världens befolkning ökar och eftersom vi lever allt längre.

Samtidigt blir vården dyrare och det är många som har en övertro på att vården kan rädda dem, och att cancerdiagnoser kommer slumpmässigt oavsett om man lever hälsosamt eller inte.

Men det är alltså våra livsvanor som kommer bli avgörande för att undvika krisen, menar forskarna. De tror också att på att regeringar måste göra förändringar för att göra det svårare att leva ohälsosamt.

Till exempel så kräver WHO skatt på drycker med sockertillsatser.

P3 Nyheter visar Världshälsoorganisationens råd för Hanna Larsson på stan i Luleå:
-- Det är väl svårt att låta bli allt på listan, men jag klarar mig hyfsat bra i alla fall, säger hon.

Charlotte i Luleå tror inte att listan ger några garantier.

A-lagarna på stan har ju definitivt inte följt råden och de kan bli 70 bast. Samtidigt så finns det någon stackars jävel som dör i cancer vid 25, säger hon.

Själv slarvar hon när det gäller farlig solstrålning.

-- Jag tillhör nog de där väl optimistiska som smörjer in mig med olja istället för solskyddsfaktor. Det kommer jag säkert få ångra när jag är 75 och rynkig.

Är du inte orolig?

– Nej. Är det meningen så är det meningen.

Det är slumpartat då?

– Ja, det tror jag faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".