Irans president Hassan Rouhani på Teherans flygplats samma dag som det historiska telefonsamtalet mellan honom och Barack Obama i september. Det var den första direktkontakten mellan ländernas statschefer på över 30 år. Foto Ebrahim Noorozi.

Irans president Rohani twittrar genom "filternet"

7:54 min

Utrikesminister Carl Bildt är just nu på besök i Iran och P3 Nyheter med Karlsten funderar över vilken roll Iran egentligen spelar för världspolitiken.

Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén är på plats i Iran.

– Att det här besöket uppmärksammas eftersom Iran varit så isolerat under lång tid. Men nu när kärnenergiprogrammet ska diskuteras vill omvärlden undersöka hur pass samarbetsvillig den nya iranska regeringen är.

Sveriges besök är ett av de första från västvärlden och bakom besöket finns också ett intresse av att vara med när den iranska marknaden öppnas upp för andra länder. Och det kan vara något som sker inom en relativt snar framtid.

– Den nya presidenten och regeringen är moderna och intresserade av västvärlden. Flera i regeringen har twitterkonton vilket också ligger bakom en del av populariteten hos den yngre generationen. Samtidigt är internet väldigt begränsat här och för de som vill twittra krävs en speciell uppkoppling.

Cecilia Uddén menat att det för Sverige och andra länder som nu uppvaktar Iran handlar mycket om att skapa relationer. Iran pekas av vissa ut som västvärldens fiende vilket skulle kunna förändras i och med nya kontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista