Linda Georgsson tycker att kraven på en när man söker jobb har blivit hårdare. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Högre krav på unga arbetslösa

"Har blivit tuffare"
1:08 min

Det har blivit allt svårare för unga att få enkla jobb. Kraven på utbildning är högre och jobben som vem som helst kan söka kommer bli allt färre, enligt Arbetsförmedlingen.

– När man söker jobb så vill alla att man ska ha gått klart tre år utbildning på högskolan eller att man ska ha jobbat x antal år, och visst, jag har ett bra CV men kanske inte alltid har det bästa CV:et inom allt, säger 21-åriga Linda Georgsson i Malmö.

Hon har sökt flera jobb till sommaren, och det är både enklare butiksjobb och som visningsvärd, eftersom hon pluggar fastighetsföretagande.

– Det har blivit allt mer tuffare. Jag kom in på högskolan precis efter gymnasiet, så jag har inte haft så jätte-, jättemycket erfarenhet inom arbete innan, säger hon.

Så ser det ut för många unga som söker jobb idag, och svårast är det för dem som har låg utbildning eller inte klarat gymnasiet. Kurvan pekar åt samma håll när man tittar på vilka som jobbar i Sverige.

Siffror från Arbetsförmedlingen visar att de senaste 15 åren så har jobben med anställda utan utbildning minskat med drygt 17 procent och de jobb där minst gymnasieutbildning varit ett krav har ökat med 40 procent. Detta har Malin Sahlin Lundström på Arbetsförmedlingen i Malmö märkt av, inte minst när det gäller unga.

– Kraven ökar på det vi tidigare har sett som ganska enkla arbetsuppgifter, de kraven har ökat jättemycket. Man ska ha körkort, man ska ha gymnasiekompetens, man ska kunna tala felfri svenska, säger många arbetsgivare.

Sedan år 2000 har 150 000 arbetstillfällen utan krav på gymnasiekompetens fallit bort och de som haft de jobben har minskat med en fjärdedel. Och det kommer fortsätta så, enligt Arbetsförmedlingen.

– Jag tycker det är tråkigt för alla ungdomar vill ju ha jobb och för att man ska komma någonstans i livet så krävs det inte bara utbildning idag utan också att du arbetat innan. Alla de här småarbetena är ju perfekta, säger Linda Georgsson.

Samtidigt har ungdomsarbetslösheten minskat något under förra året, och på Arbetsförmedlingen så ser man ljust på 2014, men då gäller det att man har gymnasiekompetens.

– Det kommer vara ett ganska tufft krav i framtiden, ja. Det är inte så att gymnasiet är svaret på precis allting, men det är ett gott råd. Kom till Arbetsförmedlingen och få all information som vi kan erbjuda, säger Malin Sahlin Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".