Julia Stenlund från Boden och Rasmus Ovansjö från Stockholm är båda sugna på att åka till värmen för att jobba. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Unga lockas till säsongsjobb i Sydeuropa

"Allting jag vill ha den här sommaren plus lite cash"
1:37 min

Det är ett tufft heltidsjobb från tidig morgon till sen kväll. Lönen är ofta låg. Men du har chansen att få träffa människor från många europeiska länder. Så skriver Arbetsförmedlingen för att locka unga att säsongsjobba utomlands.

– Det är liksom inte semester du åker på, det är väldigt viktigt att veta det när man åker iväg, det är väldigt viktigt att veta det när man åker iväg, att det är arbete, det är hårt arbete, säger Mia Myrgren på Arbetsförmedlingen.

Man är ganska rak på Arbetsförmedlingens hemsida när man annonserar om de cirka 300 säsongsjobben som just nu finns att söka i soliga Sydeuropa. Ett tufft heltidsjobb med ofta låg lön, står det tydligt och klart, detta för att allt fler unga hoppar av sådana här säsongsjobb i förtid, säger Mia Myrgren på en mässa i Malmö.

– Det är långa dagar, du börjar tidigt på morgonen och slutar mitt i natten. Det är 40 grader varmt, så att vi inte målar upp en bild av nånting som de inte kommer uppleva, säger hon.

Från april till oktober får du vara beredd på att lämna Sverige och åka ner till Spanien, Grekland eller Cypern och jobba för de utländska hotellföretagen. Underhållare, gyminstruktör, dansare eller barngruppsledare är några av jobben, främst med svenska turister.

Lönen är lika med ett CSN i månaden men man får betald mat och boende, och värmen, den lockar 22-årige Rasmus Ovansjö och 20-åriga Julia Stenlund att ta chansen i år.

– För jag tror att det här kommer vara ett jätteroligt jobb för mig, jag tycker om att dansa, jag tycker om folk och barn. Jag tror det har allting som jag vill ha den här sommaren plus lite cash, säger Julia Stenlund.

Vad tycker du om lönen då, det är inte samma nivå som här i Sverige.
– Nej, absolut inte, men jag vinner ju erfarenheter, vänner och som Julia, sa, en betydligt bättre sommar, säger Rasmus Ovansjö.

P3 Nyheter har tidigare rapporterat om taskiga villkor för unga som jobbat utomlands i rese- och turismbranschen. De riskerna har man koll på, enligt Arbetsförmedlingen.

-- Vi har kontinuerlig dialog med företagen, vi åker också ner och följer upp, och pratar med ungdomarna som jobbar, säger Mia Myrgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".