1 av 4
Plakat på marknadsområdet. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
2 av 4
En besökare till den samiska hantverksbutiken möts av ett plakat som förklarar bojkott av marknaden. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
3 av 4
Flera artister väljer att inte uppträda på marknadens snöscen. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
4 av 4
I ett skyltfönster till en samisk hantverksbutik förklarar ägarna varför de stänger igen under marknaden för att bojkotta. Foto: David Carr/Sveriges Radio.

Samiska artister bojkottar marknad

"Jag behöver inte ställa upp för kommunen"
1:36 min

Flera samiska artister väljer att bojkotta Jokkmokks marknad som drar igång i dag. Detta i protest mot de gruvplaner som finns i kommunen och som kritiker menar hotar samernas rennäring. 

Marknaden, som är en stor samisk mötesplats, har funnits i över 400 år och lockar tiotusentals besökare varje år. På en stor scen gjord av snö är det tänkt att flera samiska artister ska uppträda under helgen. Men flera av dem väljer alltså att hoppa av och istället bojkotta hela marknaden. En av dem är musikern Max Mackhé.
– Det finns andra platser att spela på. Jag behöver inte ställa upp för Jokkmokks kommun, säger han. 
 
Han och tre andra artister tycker att Jokkmokks kommun hycklar när de säger att de vill stödja samisk kultur samtidigt som de ger tummen upp åt ett gruvföretag att göra provsprängningar efter järnmalm i ett samiskt renbetesområde. Området heter Kallak och hamnade i rampljuset i somras då demonstranter försökte stoppa företagets lastbilar från att ta sig fram.

Bojkotten av marknaden får också stöd av en samisk hantverksbutik mitt i stan som stänger ner butiken helt och hållet under marknaden. Där möts besökarna av en skylt där det står att ägarna inte vill hjälpa kommunen att sprida det samiska varumärket samtidigt som rennäringen förstörs.

Men det finns de som är emot gruvplanerna och som ändå är med på marknaden, och också de som vill ha en gruva.
– Jag ser det som något posivit för kommunen, säger Yamina Sandström som själv är same och som jobbar på marknaden.

Hon förstår de som är rädda för att en gruva skulle hota rennäringen, men själv tror hon att det finns plats för båda näringarna och att en gruva skulle kunna locka unga till att bo kvar i Jokkmokk, som lider av utflyttning.
- Någonting som skapar jobbtillfällen behövs ju i Jokkmokk för att det inte ska dö ut, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".