Foto: Claudio Bresciani/TT

Inte alltid okej att titta på OS

I dag tjuvstartar OS i Sotji. Frågan är hur man ska göra om man vill kolla när man är på jobbet? I Oslo har borgmästaren bestämt att de kommunanställda inte får se på OS under arbetstid.

Oslos borgmästare Fabian Stang säger nu nej till 55 000 anställda.

– Ja, vi kommer behöva vara lite stränga. Vi har ett jobb att göra för dem som behöver oss och vi måste sätta gränser, säger Fabian Stang till Verdens Gang.

Gerd Kristiansen, den norska LO-ordföranden, tror inte att det är klokt av arbetsgivare att vara lika stränga som Fabian Stang.

– OS är bara vart fjärde år och särskilt vinter-OS är ett arrangemang som rör Norges nationalkaraktär, säger hon.

Hur ser reglerna ut i Sverige?
– Arbetsgivaren bestämmer vad du ska göra på din arbetstid, någon annan ordning vore konstigt, säger Jonas Stenmo, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega.

Självklart varierar möjligheterna till smygtittning, beroende på typ av bolag. Läkemedelsföretaget Astra Zeneca kan inte "generellt låta medarbetare titta på OS under arbetstid", enligt presskontakten Lotta Sjösten.

– Till exempel går vår produktion av läkemedel dygnet runt och kräver medarbetarnas fulla uppmärksamhet, säger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".