Foto: Niklas Mannheimer Ruberg/SR
Veckans torsdagsgäst

Andreas Wijk: "Vi glider runt som värsta bloggmaffian"

"Egentligen är musiken mitt största intresse"
15 min

Han samarbetar med stjärnproducenten RedOne, har gjort TV med bloggaren Kenza och är snart på väg mot modemässan i New York. Veckans torsdagsgäst är Sveriges största manliga modebloggare och i dag hör du Andreas Wijk i P3 Nyheter med Karlsten.

– Jag tar nog ett par gigabyte modebilder per dag och då kan det vara bilder på mig eller på folk jag ser på stan. Förr var det ju väldigt pinsamt att stå mitt på stan och fotas men nu är jag så van eftersom det har blivit mitt jobb. Och det är kul!

Andreas började blogga när han gick på högstadiet 2009. Och även om han ville att bloggen skulle bli stor så kunde han inte ana att hans extrajobb skulle bli en av Sveriges största modebloggar. Men från början var inte tanken att hans blogg skulle inrikta sig bara på mode.

– Musiken har egentligen varit mitt största intresse och när jag startade bloggen var det lika mycket fokus på musik som mode. Men musikprojekten pågår mer i det dolda och tar mer tid att få klart. Ett foto på min outfit är ju bara att lägga upp och det är nog därför som mode fått mera utrymme.

I dagarna åker Andreas till modeveckan i New York där han tillsammans med bloggarkollegan Angelica Blick ska bevaka och rapportera det senaste från catwalken. Och bland Andreas följare finns modeintresserade från hela världen och Andreas tror att han som bloggare har stor chans att inspirera. Kanske till och med mer än modetidningar.

– Jag tror att folk som ser vad jag gör kanske inspireras en del. Och kanske fungerar jag mer som en inspirationskälla än vad till exempel modetidningar gör eftersom jag kan publicera och ha åsikter om saker på ett så direkt sätt. Kommer något upp som jag har åsikter om säger jag det direkt medan en tidning bara publicerar någon gång i månaden. Och där tror jag att branschen måste förändra sitt tankesätt och ge bloggare större plats.

Förutom att blogga om mode och musik har Andreas gjort TV, haft en egen podcast och dessutom spelar han in musik. Och för att hinna med allt krävs planering.

– Ofta sitter jag på förmiddagarna och svarar på mängder av mail. Och sen har jag liksom ett schema utifrån när jag tror att flest personer kollar Instagram och bloggen, så ett par gånger om dagen ringer påminnelser i telefonen och då lägger jag upp bilder. Bäst verkar vara att publicera på söndagar och måndagar medan fredagar är absolut sämst.

Ett av Andreas största projekt förutom bloggen är samarbetet med musikproducenten RedOne som upptäckte Andreas via ett klipp på Youtube. Andreas åkte då över till USA som 18-åring och sedan dess har han suttit och gjort egna låtar som förhoppningsvis snart når etern. Och Andreas hoppas att han genom att ge allt för att lyckas ska komma lika långt med musiken som med bloggen.

– Det handlar nog om att bara våga ge precis allt om man ska lyckas. Man måste go all in och det tror jag räcker långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".