Lättviktsroboten Fips på Volkswagens motorfabrik i Salzgitter. Foto: Thomas Gasparini

Snart kan robotar ta över ditt jobb

6:18 min

Om 20 år kan robotar bland mycket annat operera människor och sköta administrativa uppgifter. Det visar en studie som publicerats i tidningen The Economist tidigare i veckan.

Universitetet i Oxford har gjort en studie som visar att 47 procent av dagens jobb kommer kunna automatiseras inom de kommande två decennierna. Och många uppgifter som i dag utförs av exempelvis ekonomer och läkare kan redan i dag utföras bättre av datorer. Lars Hård forskar på artificiell intelligens.

– Robotar är en del av vår verklighet men det är ju egentligen inget nytt. Våra arbeten och sysslor har historiskt sett alltid förenklats av robotar och den utvecklingen går hela tiden framåt.

Lars Hård menar att en fördel med utvecklingen är att även mindre företag kan få möjlighet att arbeta mer effektivt. Och även om han också kan känna sig lite orolig för datorisering så tror han att utvecklingen framför allt kan leda till en enklare vardag snarare än problem med att människor blir arbetslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista