Fatmir Seremeti är med i svenska goalball-landslaget och använder sociala medier dagligen. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Nytt verktyg ska hjälpa dövblinda på sociala medier

1:20 min

Nu ska det bli lättare för dem som är dövblinda eller har annan synnedsättning att kunna använda Facebook, detta med hjälp av ett nytt gränssnitt som Post- och telestyrelsen har tagit fram.

– Det är ett fantastiskt bra initiativ men jag tror att majoriteten av de synskadade använder ju en vanlig iPhone idag exempel som har inbyggda hjälpmedel och använder då de vanliga befintliga apparna som finns, säger Fatmir Seremeti som är med i goalballandslaget, och själv är synskadad.

Sociala medier är lika med vardagen för många men för Sveriges 100000 synskadade och speciellt de 2500 som är dövblinda är det inte lika självklart. För vissa är det inte ens möjligt att surfa på sociala medier.

Post- och telestyrelsen, PTS, har i samarbete med Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB, tagit fram ett nytt gränssnitt till Facebook som funkar bättre med hjälpmedel som till exempel punktskriftdisplay, men det har tagit tio år, för så länge har det sociala nätverket funnits.

– Det här har vi jobbat med i alla fall i två år när vi började med behovsanalys. Det har varit en ganska lång process, men man kan i för sig tycka att det skulle ha kommit tidigare. Vi är glada att vi har kommit med det i dag i alla fall, säger Anders Franzén, på PTS, som är projektledare för det nya gränssnittet.

Alla funktioner som finns på vanliga Facebook finns inte i tjänsten men de viktigaste som att uppdatera status, skriva meddelanden till vänner och svara på events finns med. Just nu så finns det inga planer hos PTS att utveckla nya gränssnitt till andra sociala medier.

– Post- och telestyrelsen borde ju helt klart ha jobbat med det här långt, långt innan. Det handlar inte bara om Facebook, det handlar om information om nätet generellt, att kunna handla och utnyttja såna möjligheter på internet, säger Fatmir Seremeti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista