Foto: Fredrik Sandberg / TT

"Omorganisation inte lösningen"

6:48 min

Kommunaliseringen av skolan är ett misslyckande, enligt en utredning som presenteras senare i dag. Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund vill se ett förstatligande av den svenska skolan, medan Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén inte tycker att det är lösningen på skolproblemet.

– Kommunerna har haft sin chans, nu måste vi ha en förändring, säger Bo Jansson i P1-Morgon.

– Kommunerna har inte skött skolan som man borde, det har inte de fristående skolorna gjort heller och det har inte staten gjort, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

– I det här läget är det oerhört viktigt att fundera över vad lösningen är, och då är inte en jätte-omorganisation som skulle sluka tid och pengar det som är lösningen, fortsätter hon.

Hon menar att lösningen snarare handlar om att höja lärarlönerna, ge mer tid för lärarna och möjligheter att ge statligt stöd, något som Bo Jansson förvisso håller med om.

– Det ena utesluter inte det andra, säger Bo Jansson, och menar att genom att byta arbetsgivare från kommun till stat kan man få ett bättre genomslag för exempelvis höjda lärarlöner.

Leif Lewin, professor i statsvetenskap, lämnar i dag över en utredning om kommunaliseringen av skolan till utbildningsminister Jan Björklund.

Lewin skriver på DN Debatt att många lärare var emot reformen, som genomfördes för drygt 20 år sedan, och lärarna möttes med misstro. Kommunerna fick inte heller det stöd de hade behövt av Skolverket, skriver Lewin, och de styrmedel som staten skulle behålla för att säkerställa likvärdigheten i skolan togs bort av den borgerliga regering som sedan tillträdde.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, dömer ut utredningen redan på förhand.

– Att bara fokusera på en reform av över 50 reformer är väldigt egendomligt, säger Per-Arne Andersson på SKL.

– Man tror att det finns enkla lösningar på skolans problem, jag var själv lärare på 80-talet och min bild av skolan är inte så att den fungerade på den tiden. Varför fokusera på enkla lösningar när det är hårt arbete som behövs, säger han i P1-Morgon.

Skolfrågan pekas ut som en av de viktigaste politiska frågorna inför valet, inte minst efter Sveriges dåliga resultat i Pisa-undersökningen för 2012. Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill att skolan ska bli statlig igen, till skillnad från de andra partierna.

Bengt Hansell som är mångårig skolreporter på Ekot säger att det är för tidigt att tala om vilken betydelse den här utredningen kan få politiskt.

– Det beror på vilka bevis som kommer att anföras för att visa att kommunaliseringen var ett misstag. Kommer det väldigt tydliga tecken på att vissa saker i skolan direkt är kommunaliseringens fel, kanske man försöker rätta till de sakerna och det kan också komma krav på förstatligande. 

Utredningen presenteras i sin helhet i dag klockan 10.30 på en presskonferens i Rosenbad. Följ presskonferensen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista