Asylsökande tvingades svara på intima sexfrågor

Myndigheten har kritiserats tidigare
0:40 min

"Stoppade du din penis i hans bak?" "Hade du stånd när han penetrerade dig?" "Vad är det med mäns bakar som attraherar dig?" Dokument som har läckts till The Observer avslöjar att en bisexuell man som sökte asyl i Storbritannien i oktober förra året fick utstå en mängd närgångna frågor.

Utfrågningen som pågick i fem timmar, utan en advokat närvarande, rubriceras som ett "förhör".

Experter på migrationsfrågor som The Observer pratat med reagerar starkt på uppgifterna. De säger att de är förfärade över frågornas natur och att det som avslöjats tyder på att någonting inte står rätt till på Migrationsmyndigheten.

En migrationsadvokat säger till tidningen att "det här är det värsta han har sett" och att problemet är att tjänstemännen utgår från att alla är lögnare.

Det brittiska inrikesdepartementet medger att det inte är tillåtet för deras personal att ställa opassande eller påträngande frågor. Inrikesutskottets ordförande Keith Vaz säger att han är chockad över The Observers avslöjande och att de kränkande utfrågningarna måste stoppas.

Redan i just oktober förra året kritiserades myndigheten för att homo- och bisexuella asylsökande måste att bevisa sin sexuella läggning, vilket lett till att några känt sig tvingade att filma eller fota intima stunder som bevis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".