Segerjubel i partiledningen för SVP. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio

Schweizarna vill minska invandringen

7:03 min

Majoriteten av schweizarna vill minska invandringen. Det visar resultatet efter gårdagens folkomröstning. Nu kan avtalet om fri rörlighet komma att rivas upp.

Schweiziska Folkpartiet som vill begränsa invandringen i landet firade i går resultatet av folkomröstningen och politiska kommentatorer i Schweiz menar nu att invandringspolitiken kommer att förändras kraftigt. Sveriges radios korespondent Jens Möller är i dag med i P3 Nyheter med Karlsten för att berätta mer om reaktionerna.

– Omröstningen gällde huruvida ett tak för antalet invandrare i landet skulle införas. Och den här debatten om invandringen har pågått länge i i Schweiz. Resultatet är ganska förvånande eftersom det bara för några veckor sedan såg ut att bli ett motsatt resultat.

Jens Möller menar att Schweiz relationer till EU kan komma att påverkas i och med att den fria rörligheten inom EU inte kommer att se likadan ut framöver.

Christoffer Gallad bor i Schweiz och berättar att många reagerat på resultatet.

– Folk här är osäkra över vad som ska hända och många verkar ganska förvånade. Det sägs att avtalet om invandring ska ta ett par år att ändra så nu väntar många på vad som blir den första förändringen. Det kommer ju absolut att påverka såna som mig, alltså de som flyttat hit för att arbeta.

Christoffer tror att den negativa synen på invandringen har att göra med den påverkan som inflyttade arbetskraft medför och då att bostadsmarknad och arbetsmarknaden utsätts för allt hårdare konkurrens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista