Andreas Sjölin, Christian Nilsson och Björn Ragvald tycker alla att skolorna måste bli mer jämlika. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Lärarstudenter vill ha enhetlig skola

"Bättre om det varit enhetligt"
1:30 min

Är det kommunerna eller staten som ska styra skolan? P3 Nyheter ställde frågan till framtidens lärare.

– Lite mindre än ett år är det väl kvar nu, säger 25-årige Björn Ragvald som är i slutet av sin lärarutbildning på Malmö högskola.

Tillsammans med två klasspolare förbereder han sig inför ett seminarium om det som ska anses vara normalt eller onormalt.

– Normkritisk pedagogik och såhär, det är ju intressant att använda sig av, säger han.

Det normala för de här killarna är den kommunala skolan som de själv gått i. Men 25 år efter kommunaliseringen, lagom till att de själva ska börja undervisa, så har skoldebatten börjat handla allt mer om det inte är bättre om staten styr. En ny rapport som regeringen beställt dömer ut kommunaliseringen som ett misslyckande som varit med och orsakat de försämrade skolresultaten.

– Det hade varit bättre om det hade varit mer enhetligt. En bra lön och bra förmåner inom sitt yrke, och får man det inom en viss kommun så söker man sig hellre till den, säger Björn Ragvald.

– Man kanske har en enhetlig långsiktig planering, där man faktiskt lyssnar och tar till sig av forskning och inte bara går in på romantiserade bilder på hur det var förr, säger Andreas Sjölin, 28, i samma klass.

Löneutvecklingen för lärarna har varit ett argument för att kommunerna inte gjort sitt jobb.

– Det är helt absurt. Som ny lärare så har man kanske inte så mycket kompetens så det är inte mer än rättvist att man ska ha en lägre lön då, men man ska dock stiga i lön efter erfarenhet, säger 26-årige Christian Nilsson.

Men behöver staten styra igen för att skolan ska bli bättre? Inte om du frågar till exempel Lärarförbundet. Där säger man att en sådan stor reform innebär mycket onödigt arbete. Istället kan man förbättra skolan utifrån den styrning som finns idag, enligt förbundet. 

– Om vi säger att staten har satsat på något som inte kommunerna gör för att det är olika så kommer det aldrig att funka, för de inte tror och tänker på samma sak. Om det inte funkar mellan staten och kommunen så kommer inte skolorna heller att funka i längden, säger Emelie Olsson, 24, som utbildar sig till idrottslärare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".