Foto: SR

Sjuksköterskan Per-Ola sa upp sig i protest

9:06 min

18 sjuksköterskor vid en av Akademiska sjukhusets hjärtavdelningar har sagt upp sig som en protest mot låga löner och stressiga arbetsförhållanden. Per-Ola Blomgren är en av de som sagt upp sig och du hör honom i P3 Nyheter med Sjödell.

– Jag började själv arbeta för 2 år sedan och har sedan dess sett att situationen förändrats till det sämre. Vi hinner inte med patienterna och när då nyutexaminerade sjuksköterskor får högre lön än oss känns det självklart konstigt.

Per-Ola berättar att han tillsammans med sina kollegor lämnade in krav på att få samma lön som de nyanställda redan i december. Men eftersom ingenting har hänt valde de nu att lämna in sin avskedsansökan. Ansvariga på sjukhuset har svarat med att de istället för att gå med på kraven kommer att leta efter ny personal.

Cecilia Holmberg är nyutexaminerad sjuksköterska och har själv varit med i löneupproret som ligger bakom att nyutexaminerade får högre lön än tidigare.

– Jag var ju med där upproret startade och det har ju nu fått ett genomslag. Men det blir självklart problem när de som arbetat längre inte får samma lön som vi nu får. Och det är inte helt enkelt att stötta upproret samtidigt som man vill se efter sin egen situation. Stödet, och förståelsen, för upproret är olika beroende på var i Sverige man arbetar.

Per-Ola säger att även om patienter nu kan komma att lida av plötsliga uppsägningar måste sjuksköterskornas situation uppmärksammas för att i slutändan säkra en bra situation även för patienterna.

– Många av mina kollegor har en så pass svår situation att det inte är hållbart i längden. Och vi hoppas nu att vår erfarenhet uppmärksammas och att de krav vi ställt också lyssnas till. Avdelningen vi arbetar på är väldigt intressant och vi som arbetat där hoppas på att komma tillbaka. Men om vi inte får igenom kraven så kommer jag att söka mig till en annan arbetsplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista