Morden på Stureplan. Foto: Jurek Holzer/ TT

Mannen bakom Stureplansmorden får tidsbestämt straff

1:25 min

Han sköt ihjäl fyra personer vid Stureplan och fick livstidsfängelse. Nu har Tommy Zethraeus fått tidsbestämt straff. 33 år blev straffet bestämt till. Än så länge har han suttit 19 år i fängelse.

De va en festnatt på Stureplan i Stockholm. Tommy Zethraeus och hans kompisar fick inte komma in på Sturecompaniet. De blev slagsmål med vakterna och Zethraeus sa att han skulle komma tillbaka. Det gjorde han. Med ett vapen och sköt rakt in i entrén. Tre kvinnliga gäster och en manlig dörrvakt dödades och 20 personer skadades av glassplitter och kulor.

Han har velat ha sitt straff tidsbestämt två gånger tidigare. Men då har han fått avslag. I juni i fjol ansökte han på nytt om att få ett tidsbestämt straff. I sin ansökan skrev han bland annat att han var "djupt ångerfull och skamsen".

Örebro tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att "den samlade brottlighetens straffvärde inte hindrar att omvandling sker till fängelse 33 år".

Det betyder att Zethraeus kan komma att friges 2016, enligt praxis om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafflängden, eftersom han nu har suttit 19 år i fängelse.

Zethraeus dömdes till livstids fängelse av Svea hovrätt för alla fyra morden och för ett antal mordförsök, och han har under större delen av sin fängelsetid varit placerad på säkerhetsavdelning.

Tommy Zethraeus var dömd för brott även innan morden ägde rum, och han har under sin tid i fängelset också dömts för flera brott, bland annat för grovt narkotikabrott och stämpling till grov misshandel.

I sin ansökan från i somras om att få sitt straff tidsbestämt skriver Zethraeus att brottet inte var planerat och att det inte var ett led i systematisk brottslighet. Han skriver också att han fått "en fast punkt i livet" eftersom han sedan tio år tillbaka är gift och har fyra barn.

Hör P3 Dokumentären om Stureplansmorden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista