1 av 2
Foto: Isabell Höjman/SR
2 av 2
Mazdak Haghanipour Foto: SR

Hur mår Iran 35 år efter revolutionen?

9:28 min

Mazdak Haghanipour och Pooneh Rohi kom till Sverige från Iran strax efter revolutionen och gästar i dag P3 Nyheter med Sjödell för att prata om revolutionens betydelse för landet.

– Situationen i Iran är lite speciell. Det känns som att det iranska folket inte alls är som regimen och det får mig att fundera över hur länge regimen kan fortsätta på samma sätt. Jag har själv åkt tillbaka till Iran för ett tag sedan och för mig är verkligen landet en härlig plats men samtidigt vet jag att mycket i Iran inte riktigt stämmer överens med den bild jag har, säger Pooneh Rohi.

Pooneh Rohi har skrivit en bok om sin syn på Iran som också baseras på henne tankar om hur livet kunde ha blivit om hon aldrig lämnat landet.

– Jag tänker på den sexåriga flickan som kom till ett helt nytt land och som på något sätt fick släppa den iranska identiteten. Och på många sätt speglar det nog min egen och andras situation som nyanlända i ett främmande land.

Mazdak Haghanipour säger att för varje gång han besöker Iran ser han en allt sämre utveckling

– Jag har varit tillbaka i Iran kanske 12-13 gånger och jag möter alltid en försämras situation. Folk vill därifrån vilket förklaras av att det är svårt att hitta jobb och att de helt enkelt är trötta på den irriterade relationen till regimen. Och även om jag ibland tänker på att återvända tror jag att det skulle bli en allt för stor utamning att anpassa mig till hur livet ser ut där jämfört med här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista