Matilda Nygren är representant för sjuksköterskeupproret "inte under 24000" i Uppsala. FOTO:Hugo Rennéus/P3 Nyheher

18 sjuksköterskor slutar i protest mot låga löner

1:50 min

Deras löner är lägre än ingångslönen för nyexaminerade sjuksköterskor. Det är anledningen till att sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala säger upp sig. 

En av dem som sagt upp sig är Per-Ola Blomgren som har en lön på 24 000 kronor.

– Nyexaminerade sjuksköterskor kommer in med en högre ingångslön än vad vi befintliga har i lön. Flertalet har kommit in med 25 000 kronor. Lite mer i vissa fall.

Matilda Nygren, sjuksköterskestudent och representant för uppropet "inte under 24 000" i Uppsala, tycker att det är viktigt att sjuksköterskorna tar ställning.

– Själva orsaken till att vi kämpar för höjda ingångslöner beror ju i grunden på för dåliga sjuksköterskelöner. Så vi är extremt positiva till det här. Att det händer någonting och att det, kanske mycket på grund av oss, rörs om i grytan och händer något med lönerna.

Det är på Akademiska sjukhuset i Uppsala som 18 sjuksköterskor sagt upp sig i protest. Det här gör de för att nyexaminerade sjuksköterskor kom in på sjukhuset med högre löner än vad de erfarna sköterskorna hade.

Men Matilda Nygren, som jobbar som sjuksköterska, säger att det inte finns någon konflikt mellan de nya sjuksköterskorna och de erfarna.

– Det handlar inte om att ingångslönerna är för höga, det handlar om att sjuksköterskelönerna i allmänhet är för låga. Så det är de som har jobbat länge som har för låga löner, det är inte de nyexade som har för höga löner.

Mikael Köhler är divisionschef på Akademiska sjukhuset och säger att kraven som dom som sa upp sig hade var rimliga - men att det är omöjligt att höja deras löner samtidigt. Sjukhuset måste följa en individuell lönesättning.

– Vi har lyckats svara på de flesta av de här frågorna men när det gäller lönerna så har vi inte kunnat ge dem några garantier på att alla ska kunna komma upp till en viss nivå. Däremot så är vi väl införstådda med att vi måste höja lönenivåerna för att behålla erfarna sköterskor.

"Inte under 24000" har ju fått spridning över Sverige, finns det någon oro att en sån här sak kommer börja användas som ett verktyg ?

– Det vore ju olyckligt om vi får en sån situation mellan våra parter på arbetsmarknaden. Ett läge där man säger upp sig. Det vore otroligt olyckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista