Internetexpert varnar för problemen med appen. Foto: Simon Rosenqvist/P3 Nyheter

Snapchat har nytt problem med säkerheten

1:30 min

Nu finns det ännu en säkerhetslucka i chattjänsten Snapchat som kan få din telefon att krascha, det skriver bland andra Business Insider.
Allvarligt att appen har haft flera problem med säkerheten, varnar internetexpert.

– Sånt händer hela tiden så det påverkar inte mig så jättemycket. Det kommer ju alltid finnas hackare, sen får man hoppas att man själv inte råkar ut för det bara, säger 15-åriga Filippa Tedfelt som använder tjänsten varje dag.

Det har kommit uppgifter om en säkerhetslucka i appen som gör att mobilen som tar emot meddelanden kan bli överbelastad, krascha och tvingas starta om sig själv.

– Jag tycker att det är allvarligt. Men det allra allvarligaste tycker jag är att Snapchat har en så lång serie av problem med designen och programvaran. Det är det jag ser som det absolut värsta, säger Patrik Fältström, internetexpert och forskningschef på ett nätbolag.

Tidigare har hackare läckt ut miljontals konton på en sajt som nu ligger nere. Det gjorde de för att visa att företaget måste ta tag i problemen. Snapchat reagera först när skadan redan var skedd och vad gäller de nya problemen som kommit upp de senaste dagarna så är det oklart vad man tänker göra åt det. Vi har sökt företaget men inte fått något svar.

– Det som är problematiskt är att det kanske går att kombinera de här svagheterna. En kombination av svagheter är alltid värre än bara en av svagheterna för sig. Så det ser verkligen inte bra ut det här, säger Patrik Fältström, som är kritisk mot hur företaget har hanterat säkerhetsproblemen.

Det finns inga siffror på hur många användare Snapchat har men enligt tjänsten så delas cirka 350 miljoner bilder varje dag. Och chattjänsten växer mest bland yngre användare. Några av de som P3 Nyheter träffar i Malmö tror inte att Snapchat riskerar förlora användare på grund av säkerhetsluckorna.

– Nej, jag tror att folk använder det för mycket för att de skulle sluta, alltså att de är så beroende av det, säger Filippa Tedfelt.

– Så länge det inte händer en själv så tror jag inte att folk bryr sig så mycket, säger Saga Järvstad, 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista