Jonas rydberg från Computer Sweden gästar för att berätta mer om Bitcoingruvan Foto: Arash Mokhtari/SR

Bitcoingruva öppnar i Boden

7:20 min

Trots att valutan Bitcoin faller i värde planerar företaget KNC Miner att öppna en datahall för tillverkning av den digitala valuta. Jonas Rydberg från Computer Sweden gästar P3 Nyheter för att berätta mer om gruvan.

Jonas Ryberg är reporter Computer Sweden och vet mer om Bitcoin.

– Bitcoin är ju en digital valuta som är uppbyggd av koder, eller strängar av tecken. För att få fram nya koder, alltså Bitcoins, så måste man lösa en form av digital gåta. Och det är datorer som löser bitcoin-koden som nu byggs i datahallen i Boden.

Jonas säger att det finns ett antal färdiga koder som måste låsas upp för att bli nya Bitcoins. Och eftersom det bara finns ett begränsat antal koder är valutan hindrad från inflation. Men det gäller att bryta koder innan någon annan gör det, vilket också kräver ett kraftigt el-och datanät.

– I Norrland finns ett kallare klimat och ett stabilt el-nät vilket gör att det är en optimal plats för större serverhallar. Och det finns ju fler företag som etablerat i norra Sverige just med tanke på klimatet och infrastrukturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista