FOTO: Ann Young Joon

"Min familj räddade mig från massbröllopet"

"Jag skulle gifta mig med någon jag aldrig träffat"
7:12 min

Hundratals Moon-medlemmar träffas i dag i Sydkorea för att matchas ihop i ett av sektens massgiften. Helena Löfgren har själv varit medlem i rörelsen och berättar i dag i P3 Nyheter med Karlsten om hur hon räddades i sista sekund från att giftas bort.

– Eftersom jag själv varit medlem i gruppen känns nyheten om att det snart blir massgifte ganska jobbig. Att gifta sig är en väldigt stor del i Moon-rörelsen och ett bevis på att man plockats upp på riktigt. Och när man gifter sig så är det med någon som ledaren väljer ut, alltså någon som man kanske aldrig träffat förr.

Moon-rörelsen baserar sig på kristendomen men sticker ut eftersom rörelsen tror att ledaren för rörelsen ska slutföra messias uppdrag. De barn som föds in i rörelsen anses vara fria från skuld. Helena kom själv in i rörelsen när hon var ute och reste och hon var väldigt nära att gifta sig i rörelsen på en massvigsel 1992.

– Allting var förberett för att vi skulle gifta oss, med ringar och klänning, men precis innan vigseln så kidnappades jag av min familj. De hade försökt få tag på mig länge men till slut lyckades min familj anlita kidnappare som tog mig från rörelsen till en plats där jag fick lyssna på information om rörelsen och om den övertalning som jag utsatts för.

Men även om Helena i dag tar avstånd tror hon att rörelsen i grunden vill något bra. Samtidigt tycker hon att det är fel på det vis som rörelsen hjärntvättar sina medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".