Soran Ismail kommer inte att jobba med kollegorna i Morgonpasset i P3 innan riksdagsvalet. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio

Ingen mer Soran Ismail i Morgonpasset i P3 innan valet

1:15 min

Komikern Soran Ismail får inte höras i Morgonpasset i P3 fram till efter valet. Anledningen är att han vill fortsätta debattera partipolitiskt, något som Sveriges Radio-medarbetare inte ska göra fram till efter valet. 

Soran Ismail är inte anställd av Sveriges Radio, men frilansar bland annat som sidekick i Morgonpasset i P3. Det jobbet portas han från fram till valet, har Sveriges Radio beslutat. Anledningen är enligt SR att han tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna utanför jobbet på radion, och vill kunna fortsätta att göra det.

– Vi har speciella programregler att förhålla oss till under valrörelsen där man inte kan vara aktiv partipolitisk samtidigt som man leder ett program, säger Lotta Mossberg, ansvarig utgivare på Morgonpasset i P3. 

Tidigare i dag citerades hon av Aftonbladet. Enligt tidningen sa hon att Soran Ismail inte kan höras i radio under valet för att han sagt att han vill döda Sverigedemokrater, men det stämmer inte. 

– Jag har ju blivit citerad med ganska hårda ordalag och jag är inte helt säker på att orden föll just så, men det var i alla fall inte min avsikt. Utan min avsikt var att lägga tillrätta att det hade kommit ut att han skulle ha varit satt i karantän. Det är han inte. Vi har gjort en överenskommelse när han ska medverka i sitt program och inte, det är allt. 

I ett pressmeddelande ber Lotta Mossberg om ursäkt över uttalanden som hon gjort i bland annat Aftonbladet och Kulturnytt i P1 tidigare under dagen om Soran Ismails ställningstaganden gentemot sd.

P3 Nyheter söker Soran Ismail för en kommentar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista