Anslagstavla
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Kim Hamnebo tycker att man måste få stöd från universitetet om ingen lyssnar när man vill ha det lugnare i korridoren.
2 av 2
Kim Hamnebo tycker att man måste få stöd från universitetet om ingen lyssnar när man vill ha det lugnare i korridoren. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Hon hoppade av skolan när studentkorridoren blev för stökig

1:31 min

Festande. Spyor på toaletten. Oväsen långt in på natten. Det blev för mycket för en 23-årig masterstudent vid Lunds universitet.

– Det är en del fester och folk som är uppe på nätterna och pluggar och spelar jättehög musik. Men vi har det ganska öppet och säger till varandra, så jag tycker det fungerade ganska bra, säger Kim Hamnebo, även hon på student på Malmö högskola.

Det fungerade sämre för 23-åriga Umashree Pancholy från Indien. Hon betalade runt 8000 euro för att få plugga sin master vid Lunds universitet, men allt blev inte som hon tänkt sig, det skriver studenttidningen Lundagård.

Festerna höll på långt in på natten, köket ockuperades och det fanns spyor i toaletten på morgonen. När hon sa till de andra att ta det lugnare blev hon trakasserad.

– Jag var förbannad. Jag betalade faktiskt 380 euro i hyra för rummet som är fem kilometer från universitetet och jag kunde inte ens sova eller äta ordentligt, säger hon.

Umashree Pancholy säger att det enda universitetet gjorde var att skicka mejl till de andra om att ta det lugnare. Ännu mer utpekad i korridoren erbjöds hon sedan att flytta till en annan bostad. Men hon var rädd att det skulle bli samma sak igen och valde istället att fortsätta sin master i Ungern.

Vi borde haft bättre rutiner för det här, säger Sara van Lunteren på LU Accommodation. Till skillnad från Umashree Pancholy menar hon att de blev kontaktade i ett sent skede:

– I det här fallet var den enda utvägen att hon erbjöds att bo på annat ställe, just för att hon skulle få lugn och ro med sina studier. Det är jättetråkigt att hon har haft det som hon har haft det, det beklagar jag verkligen, säger Sara van Lunteren.

Reglerna för boendemiljön är samma för studentkorridorer som för vanliga bostäder. Det är upp till hyresvärden att se till att de följs.

– I de yttersta fallen kan ju upprepande störningar leda till att den som står för störningen vräks, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista