Foto: Leo Vasquez

Fler tidningar tar betalt för webben

"Framtidens läsare stängs ute"
1:15 min

Tidningsbranschen kämpar för att hitta nya sätt att få in mer pengar. Nu måste du som vill läsa lokalnyheter i Norrbotten betala för webbartiklarna.

– Det här är en trend som pågår i hela landet. 2014 kommer bli ett stort år för lokaltidningarna. Jag tror att fler och fler kommer att börja ta betalt för sitt innehåll på webben, det säger mediekritikern Gert Frost.

Men han tror inte att det här är en långsiktig lösning, utan ser snarare en rad risker.

– Framtidens läsare, de unga, stängs ute när man låser materialet bakom betalningsspärrar. Jag tror inte att de unga kommer att betala, de hittar andra sätt för att få information, säger Gert Frost.

Och de unga verkar inte heller villiga att plocka fram plånboken.

– Nej, jag kommer absolut inte att betala. Jag tycker det är alldeles för mycket pengar. Vad kan det vara? Tvåhundra kronor i månaden för att läsa på webben? Det är det inte värt, säger Daniel Hjelte, student på Luleå Tekniska Universitet.

Studenten Jacob Namme ser också en annan konsekvens. Istället för att en lockande rubrik gör att man blir intresserad och vill läsa mer, så kan betalspärrar leda till missvisande information.

– Man får inte ut vad nyheten handlar om, då är det lätt att man bara tolkar rubriken, säger Jacob Namme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".