1 av 3
23-åriga Louise Ljungström, kaféarbetare i Luleå, tycker att det är lätt att få jobb om man anstränger sig. Foto: Malin Winberg / Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Bertil Ericson / TT.
3 av 3
Robbie Borowczyk som driver ett kafé i Luleå tycker att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga är bra. Foto: Malin Winberg / Sveriges Radio.

Arbetsförmedlingen sågar sänkta avgifter för unga anställda

1:32 min

Regeringen vill göra det ännu billigare för företag att anställa unga. Men förslaget sågas av Arbetsförmedlingen.

Sommaren 2007 sänkte regeringen avgifterna som arbetsgivarna måste betala för alla unga mellan 18 och 25 år. Två år senare var det dags igen. Då ändrades reglerna så att unga upp till 26 år omfattades av de sänkta avgifterna. 

Robbie Borowczyk driver et kafé i Luleå. För honom har de lägre avgifterna haft betydelse.

– Det har gett oss en större möjlighet att anställa yngre personer med mindre erfarenhet av branschen. Det underlättar för dem att komma in på arbetsmarknaden, säger Robbie Borowczyk.

Nu vill regeringen göra en ny sänkning av arbetsgivaravgifterna. Men Arbetsförmedlingen sågar förslaget och vill att pengarna istället satsas på de unga som har allra svårast att få jobb.

– Vi bygger vårt svar på den uppfattning som finns bland forskarna, att den här typen av sänkningar inte bidrar till att varaktigt öka sysselsättningen, säger Mats Wadman, analysdirektör på AF.

På kafét i Luleå jobbar 23-åriga Louise Ljungström. Hon tror att det finns fler sätt än sänkta avgifter för att fler unga ska få jobb:

– Det är lätt att få jobb om man visar sig. Jag fick jobb en vecka efter att jag flyttade hit. Men man kanske måste börja ta in folk i unga åldrar. Kanske samarbeta med skolor och ta in 15- 16-åringar som får känna på arbetslivet och förstå vad det handlar om.

De sänkta avgifterna är också en av de politiskt hetaste frågorna inför valet. Nyligen skrev ledningen för hamburgerkedjan Max ett brev till sina anställda och varnade för de rödgrönas förslag att återställa avgifterna till normal nivå. 

– Blocken går åt olika håll. De rödgröna vill ju slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna helt och hållet. Men Moderaterna vill alltså behålla dem, och sänka ännu mer. Reglerna kommer alltid ändras, och som företagaremoderaterna vill sänka ytterligare. Reglerna kommer alltid ändras, som företagare får man anpassa sig, säger kaféägaren Robbie Borowczyk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista