Zlatan Ibrahimovic och svenska fotbollslandslaget tränar på Olympiastadion i centrala Kiev. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

FIFA ställs till svars om arbetsförhållanden i Qatar

Gästarbetare utnyttjas under slavliknande förhållanden
5:14 min

I dag förhörs Fifa av EU, som kräver att få veta vad Fifa gör för att förbättra situationen för de som arbetar inför fotbolls-VM 2022.

FIFA har kritiserats för valet av Qatar som arrangör för fotbolls-VM 2022. Landet uppfyller inte alla krav på mänskliga rättigheter. Det har rapporterats om slavliknande förhållanden för gästarbetarna som bygger inför VM.

I dag vill EU alltså veta vad fotbollsförbundet Fifa gör för att förbättra situationen.

– Det är alltså representanter från FIFA, EU, fackförbund och dessutom också från fotbollsspelarna. En spelare som är här berättar om hur han hölls kvar i Qatar i och med en domstolsförhandling under tiden han gästarbetade. Och just det här med hur gästarbetare behandlas i Qatar är en kärnfråga i förhandlingarna, säger Jens Möller som är Sveriges Radios korrespondent i Bryssel där mötet hålls.

Qatar svarar i sin tur att de inte riktigt vet vad de måste förändra för att nå de krav som ställs.

– Som det ser ut nu finns inga planer på att flytta turneringen till ett annat land. Men om inget förändras kan säkert sådana situationer dyka upp. Samtidigt är det inte helt lätt att med relativt kort varsel hitta ett nytt värdland. Men vi får följa utvecklingen och se vad som händer fram över, säger Jens Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".