1 av 2
Fler spel och att alla har en smart telefon gör att folk spelar allt mer på sina mobiltelefoner, säger Nathalie Tegnér. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio.

Beroende av spelappar? Lägg bort mobilen!

1:29 min

Det populära mobilspelet Flappy Bird stoppades eftersom det blev för beroendeframkallande. Samtidigt som mobilspelsbranschen växer gäller det att skapa avstånd till spelen, säger experten.

Färgglada figurer eller en flygande fågel som ska väja för hinder - de ofta enkla spelapparna lockar många att titta ner i telefonen när tillfälle ges. Den globala mobilspelsmarknaden växer snabbast i branschen, enligt analysföretaget Gartner.

De spelappar som laddades ner mest till iPhone förra året är gjorda av svenska utvecklare, enligt marknadsdataföretaget Superdata.

– I väntan på att filmen skulle börja spelade alla som satt både framför och bakom oss Candycrush. Man såg verkligen en trend, säger Nathalie Tegnér i Malmö.

Hon spelar en del när hon reser i jobbet för att få tankarna på annat håll och märker hur många omkring henne tittar ner i telefonerna.

– Ja, det är klart. Alltså var och varannan människa har ju en smartphone nuförtiden, säger hon.

Men känner du att det har tagit över hos dig själv?

– Haha, nej. Men du får fråga min sambo, men det tycker inte jag.

Värre är det för dem som fastnat för succéspelet Flappy Bird som laddats ner över 50 miljoner gånger sedan det släpptes för nio månader sedan. I alla fall om man ska lita på utvecklaren. Han säger att han lade ner spelet eftersom det var för beroendeframkallande, i en intervju med sajten Forbes.

Eftersom belöningssystemet i hjärnan fungerar på liknande sätt med mobilspel som med socker eller drogberoende, gäller det att ha tydliga regler för när man ska lägga ifrån sig mobilen. Speciellt när det tar över annat i livet, säger hjärnforskaren Katarina Gospic.

– Då är det faktiskt bra att flytta det här objektet så långt bort som möjligt. Då minskar vår benägenhet att hålla på med det, säger Katarina Gospic.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista