Unga utmanar varandra i ölsvepning i spelet Neknomination. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Flera unga har dött i ölspelet - nu når trenden Sverige

1:31 min

Svep en öl och utmana en vän att göra samma sak. Så går spelet Neknomination till. En av de som testat är Julia Stjerna.

Klippet på Julia Stjerna när hon sveper fyra öl på 24 sekunder har gillats nästan 17 000 gånger och delats över 1000 gånger. Hon säger att hon inte alls trodde att det skulle bli så stort.

– Jag tycker ju själv att det har gått lite överstyr. Jag trodde bara det skulle bli en del kommentarer och så, men inte såhär stort.

Neknomination går ut på att svepa ett glas öl. Efteråt nominerar man kompisar till att göra samma sak inom 24 timmar. Om du inte klarar av utmaningen måste du köpa öl till den som nominerade dig. Det här är regeln för Neknomination, som tros ha startat i Australien.

I Storbritannien och Irland har minst fyra unga killar dött efter att ha ställt upp i det här spelet, men då hade ölen bytts ut mot sprit.

Men Julia Stjerna tror inte att just öldrickande är särskilt farligt, trots att hon har fått en del negativa kommentarer på klippet.

– De handlar mest om att  samhället är patetiskt, att det är korkat och så vidare. Men alla dricker ju varje helg egentligen, speciellt ungdomar. Visst, man kanske inte ska dricka på vardagar men det är en öl det handlar om. Oftast. Inte i mitt fall, men annars.

Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm varnar föräldrar för att elever börjat spela det här under skoltid.

– Vi fick kännedom om att elever på våra gymnasieskolor varit inblandade och att det skett under dagtid. Det här är ett ganska nytt fenomen och har bara hållit på någon dag, men rimmar inte med vår värdegrund, säger rektorn Lisa Dahlkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista