Foto: Karen Bleier / TT

RFSL Ungdom vill ha fler än 50 könsidentiteter på Facebook

1:13 min

Du behöver inte längre välja mellan att vara tjej eller kille på Facebook. Nu kan du välja mellan hela 50 olika könsidentiteter.

Androgyn, bi-gender,  transsexuell och könsöverskridande är bara några av de 50 könsidentiteter du kan välja på Facebook. Förändringen kommer efter kritik från användare om att det bara går att välja man eller kvinna.

– Det man har gjort är att man har lanserat funktionen på engelska. Ställer du om ditt språk till Engelska kan du själv gå in och ändra där, säger Frida Löwengren som är talesperson för Facebook i Norden.

Det blir också möjligt att välja ett könsneutralt pronomen för att undvika att bli kallad han eller hon, honom eller henne, i vännernas flöden. Och det går att anpassa inställningarna så att bara vissa vänner kan se en användares könsidentitet.

Målet är att de 50 könsidentiteterna ska vara valbara på fler språk framöver, något som RFSL Ungdom gillar.

– Jag tycker att det är klockrent. Specifikt för personer som inte identifierar sig inom det binära könssystemet som det kallas, som bara innefattar man och kvinna, säger Gisela Janis, vice ordförande för RFSL ungdom.

Men trots de 50 olika könsidentiteterna är Gisela Janis inte helt nöjd:

– Vi märkte till exempel att intergender inte finns med, vilken är en ganska vanlig identitet. Att få skriva själv i framtiden skulle kanske vara den bästa möjligheten. Eller att välja att inte identifiera sig alls.

Den nya funktionen har tagits fram i samråd med den amerikanska hbtq-organisationen Glaad, som anser att Facebook nu blir en säkrare plats för medlemmarna.

"Det är ett steg framåt mot att erkänna transpersoner och tillåter dem att berätta sin historia med egna ord", säger Glaads ordförande Sarah Kate Ellis i ett uttalande.

Några exempel på nya könsidentiteter på Facebook

Cis-person
Cis är latin för "på samma sida". En person vars juridiska kön, biologiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen. Kan vara en person som föds med penis, ser sig själv som kille och är registrerad som man i folkbokföringen.

MTF eller FTM
"Male to female" "man till kvinna" eller "Female to man" "kvinna till man". Visar både vilket kön personen har, eller hade, biologiskt och vilket kön personen själv anser sig ha. Alltså någon som fötts som biologisk kvinna som numera är man, eller tvärtom. 

Transperson
Ett paraplybegrepp som oftast innefattar personer som genom sina könsuttryck och/eller könsidentiteter avviker från könsnormen. Det kan vara transvestiter, transsexuella och intersexuella. 

Källa: RFSL (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista