Foto: Fredrik Persson/TT.

Snart blir det svårare att klara högskoleprovet

"Att höja lägstanivån löser inte problemet"
8:26 min

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng för att höja kunskapsnivån för de som söker till högskoleutbildningar.

Kommentera! Vad tycker du om en högre gräns på högskoleprovet?

Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna.

Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.

– Vi måste höja kraven på lärarutbildningen. Det har varit för låga krav. Ytterst handlar det om att lyfta kvaliteten på svensk skola i framtiden. Målet är att svensk skola ska bli bättre, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till tidningen.

Christina Wikström, forskare på institutionen som gör högskoleprovet på Umeå universitet, tror inte att det kommer att hjälpa med att höja lägsta nivån för att komma in.

– Problemet är att man blandar ihop behörighet med urval, högskoleprovet är inte det enda urvalsinstrumentet man har när man tar in folk på utbildningar. Det finns fortfarande separata behörighetskrav på olika utbildningar. Är det fler behöriga än platser, då används provet. Det innebär att om det inte är fler personer än antal platser som söker så kommer det ändå inte leda till högre krav på de om söker.  

Christina Wikström tror att det är viktigare att höja kraven på vilka förkunskaper de sökande måste ha istället.

– Vi vet ju inte alls vad 0.5 på högskoleprovet betyder i form av förkunskaper till den utbildning man söker.

Universitets- och högskolerådet har tidigare föreslagit att gränsen för godkänt på högskoleprovet ska höjas till 0,4. Att regeringen i stället väljer 0,5 är för att minska sannolikheten för att provdeltagare slumpmässigt uppnår det poängresultat som krävs för att komma in på en högskoleutbildning.

Förslaget ska nu ut på remiss för att träda i kraft den 30 juni nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".