Foto: Fernando Llano/TT.

Allt större protester mot Venezuelas president

6:12 min

De senaste veckornas regeringskritiska protester i Venezuela fortsätter att växa. Demonstranterna är kritiska mot regeringens ekonomiska politik och kräver att president Nicolás Maduro avgår.

Det började för tre veckor sedan som mindre stundentprotester runt om i landet. Men missnöjet har bara växt och de senaste dagarna har massdemonstrationer med många tusen deltagare genomförts i huvudstaden Caracas.

President Nicolás Maduro verkar dock inte ha några planer på att göra demonstranterna till viljes och avgå. Han avfärdar dem som "fascister" och går samtidigt till attack mot oppositionsledaren Leopold López som han menar har uppmanat demonstranterna till våldsamheter.

Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Lunds universitet, säger att även om det kan tyckas som att protesterna har vuxit snabbt så är det ett missnöje som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– Det är ett kapitel i en konflikt som präglat Venezuela senaste åren och som främst handlar om chaveismen, styrelsesättet som Venezuelas förra president Hugo Chávez införde. Det är ett polariserande system som skapat starka grupper för och emot.

I onsdags sköts tre personer ihjäl när beväpnade män öppnade eld mot tiotusentals personer som demonstrerade för och emot regeringens politik. Kritiker menar att det finns bildbevis på att de som sköt var poliser.

– Två av de skjutna var studenter och en var på regeringens sida, och båda sidor använder sig av skjutningen för att lägga skuld på motståndarna. Det finns dock inga definitiva bevis för att det var poliser som sköt.

Trots att protesterna bara tycks växa så tror inte Fredrik Uggla att något kommer att ske på kort sikt.

- Jag tror att protesterna kommer pågå ett tag och sedan kommer fokus flyttas till något annat i konflikten. Men det är fortfarande en allvarlig situation som Venezuela befinner sig i, de har stora ekonomiska problem med en hög inflation och det är svårt att få tag på vissa varor till exempel. Så det är nog inte otroligt att fler kommer börjar ifrågasätta regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista