1 av 4
Polisen gör en insats i Kärrtorp. Foto: Hampus Andersson / TT
2 av 4
Polis stoppar oroligheter i Stockholmsförorten Kärrtorp Foto: Hampus Andersson/TT
3 av 4
Högerextrema angrep en manifestation mot nazism i Kärrtorp Foto: Hampus Andersson / TT
4 av 4
Deltagarna i manifestationen attackerades av ett 50-tal nazister. Foto: Hampus Andersson / TT.

Sju åtalas efter Kärrtorpsattack

5:28 min

I dag väcktes åtal mot sju personer efter attacken mot en antinazistisk demonstration i Kärrtorp. De åtalas bland annat för våldsamt upplopp.

Samtliga sju personer har åtalats för våldsamt upplopp efter attacken mot en demonstration i Kärrtorp den 15 december förra året.

Nätverket Linje 17 anordnade då en demonstration mot nazism i Kärrtorp. Manifestationen angreps av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

I stämningsansökan beskrivs hur personerna har rört sig mot demonstrationen och kastat flaskor, sten och knallskott samt varit beväpnade med påkar och sköldar.

Andra brott som tas upp i stämningsansökan är vapenbrott, brott mot vapenlagen och hets mot folkgrupp. Enligt åtalet har en person uttalat sig nedsättande om judar, gjort "Hitlerhälsning" och skrikit "Adolf Hitler".

Zandra bor i Kärrtorp och är aktiv i Linje 17. Hon var med i manifestationen när den attackerades.

– Det var väldigt skrämmande, inte minst för mina barn som plötsligt hade 30 beväpnade nazister bakom sig. Vi arrangörer bildade snabbt en kedja mellan dem och nazisterna.

Zandra säger att hon märkt att boende i Kärrtorp har börjat intressera sig mer för att hitta sätt att arbeta mot främlingsfientlighet i området. Inte minst efter den stora manifestation en vecka efter attacken, där 16 000 personer deltog.

– Dagarna efter demonstrationen så var folk rädda att vi dragit mer våld till Kärrtorp, men det svängde ganska snabbt och nu upplever jag att det är många fler som är medvetna och vill engagera sig här.
Förra helgen hade vi seminarier och workshops kring hur vi vill jobba med de här frågorna. Då kom det 400 personer.

Hon säger att de fortfarande märker av nazisternas närvaro i Kärrtorp men i mindre utsträckning.

– Det har varit två fall av misshandel och det fortsätter klottras. Men det är inte som innan.

Totalt greps ett trettiotal personer i samband med attacken mot demonstrationen och förundersökningen pågår fortfarande mot de övriga som inte åtalades idag.

En person, aktiv inom antifascistiska kretsar, sitter fortfarande häktad för försök till dråp efter att ha knivskurit en av angriparna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista