Foto: Claudio Bresciani/TT

Malins chef ville se på porr med henne

1:35 min

Klappar på rumpan. Kollegor som spekulerar i Malins sexliv. En chef som ville se på porrfilm med henne. Sexuella trakasserier verkar vara vardag för de som jobbar på krogar och restauranger, berättar Verkligheten i P3.

– I ett kök skulle jag akta mig om en kollega skulle gå förbi. Man vill inte bli klappad på rumpan, så man står inte och hänger, säger kocken Malin Bastholm.

I Verkligheten i P3 i kväll berättar hon om kollegor som diskuterat hur vild hon är i sängen. Och om den gången chefen ville titta på porrfilm med henne:

– Det är inte ofta man står i den situationen med sin chef, i ett rum, med en porrfilm. Jag stannade kvar en liten stund och frågade varför vi skulle kolla på det där. Sedan gick jag därifrån...

I en enkät i Svenska dagbladet i somras svarade sju av tio kvinnliga krogarbetare att de blivit sextrakasserade.

Therese Guovelin, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket, tror att problemet till stor del beror på att man inte pratar om det. Hon vill ha nolltolerans mot sexuella trakasserier och ta in fler kvinnor i köken för att räta upp könsfördelningen.

Dessutom kräver hon att arbetsgivare, fack och anställda ska prata om klimatet på jobbet.

– Det är många unga som jobbar i branschen. Man är mer utsatt när man är ung, kanske inte har kommit in ordentligt på arbetsmarknaden, man har inte fast jobb… Man står ut med alldeles för mycket, säger Therese Guovelin.

Men det är svårt att säga ifrån. Man kanske är rädd för att inte få behålla jobbet. Och när man är ung är det inte alltid så lätt att sätta sig upp mot äldre kollegor, säger kocken Malin Bastholm:

– För att skydda sig själv börjar man med något som är så himla dåligt för branschen. Man försvarar sig med samma mynt. Man svarar med något, bara för att svara med det. Sen skickar man tillbaka frågan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista