Foto: Heiko Junge/TT

Stora skillnader i våldtäktsåtal

1:37 min

Det är stora skillnader i landet om en anmäld våldtäkt leder till rättegång eller inte.

– Man ser det oftast på deras kroppsspråk att de blivit utsatta för något som är sexrelaterat, säger Buki Aliu, som jobbar som assistent på Citypolisen i Göteborg.

Hon berättar att hon två till tre gånger i månaden är med om att någon vill göra en våldtäktsanmälan. Ofta kommer de till polisen tillsammans med en kompis, några dagar efter att våldtäkten skett.

– De tar ofta på sig situationen, känner att det är deras eget fel att det som inträffat faktiskt inträffat och de skäms, säger Aliu.

Men det är högst osäkert att våldtäktsmannen grips och ställs inför rätta. Tidningen Metro har sammanställt siffror från Brottsförebyggande rådet som visar att bara en femtedel av nästan 19 000 anmälningar om våldtäkt som gjordes åren 2010 till 2012 ledde till åtal.

I Sörmland och Västernorrland väcks åtal i över 50 procent av de anmälda våldtäktsfallen. I Västerbotten är motsvarande siffra bara 10,5 procent - lägst i Sverige.

Anna blev våldtagen när hon var 15 år gammal. Hon bestämde sig för att inte göra någon anmälan.

– Jag ville bara hem och glömma allting så jag anmälde aldrig. Det fanns inte i min värld att polisen skulle ta mig på allvar och att det skulle leda till något, säger Anna.

Rikspolisstyrelsen inledde i januari en utredning som ska leda till att man får nationella riktlinjer för hur man ska bemöta brottsoffer.

– Syftet är att vi ska bli bättre, på allt i den här processen, säger Eva von Vogelsang, ansvarig utredare vid Rikspolisstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista