1 av 2
Lykke Li, Rebecca och Fiona, Robyn, Titiyo, Marit Bergman och Nina Persson är några av de 157 kvinnliga artister som skrivit under upproret. FOTO: TT
2 av 2
Min stora sorg eller Ann-Sofie Francisca Lundin som hon också heter. Foto: Prescilia Haddad/P3 Nyheter

"Kvinnliga musiker får inte blekna bort"

1:45 min

"Sluta sudda, sluta glömma, sluta vara lat, sluta bevaka din egen position, låt fler vara vinnare som kan skriva historia. Din dotter kommer att tacka dig." Det skriver flera kända kvinnliga artister i ett upprop i Aftonbladet i dag.

– Syftet är att förändra klimatet i musikvärlden. Syftet är att lyfta fram kvinnor, kvinnliga musiker, artister, textförfattare, som ofta osynliggörs i media och i historien, säger Ann-Sofie Francisca Lundin, mer känd som Min Stora Sorg.

De 157 debattförfattarna tar upp exempel som Sister Rosetta Tharpe, kompositör, elgittarist och sångerska, som var beundrad av både Elvis och Johnny Cash. 

"Gång på gång upprepas denna sorts exkludering när musikens förflutna ska skildras, när man ska skapa kanon. Historieförfalskningen sker även i realtid." fortsätter debattartikeln i Aftonbladet. 

De tar upp SVT:s Agenda som exempel på nutida historieskrivning där kvinnorna glöms. Programmet handlade om "det svenska musikundret" och debattförfattarna undrar var Robyn, Tiffany Amber och Noonie Bao tog vägen. 

– Artikeln finns till för att skapa förändring för att vi tror att det går att göra en förändring, säger Min Stora Sorg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista