Foto: Fredrik Sandberg /TT.

Internetberoende väcker frågor

6:23 min

Den senaste tiden så har internetberoende diskuterats flitigt i media, inte minst efter att det öppnats en mottagning för personer som missbrukar internet eller som känner sig digitalt stressade, Internetakuten. Men forskare menar att det inte går att ställa beroendediagnoser när det kommer till internetanvändning.

Daniel Kardefelt Winther är doktorand vid Department of Media and Communications på London School of Economics och  forskar på just internetberoende. Han tycker att det är problematiskt att likna intensivt internetanvändande vid en sjukdom som bör botas.

– Det väsentliga är inte om det är beroende. Man kan konstatera att vissa personer gör vissa saker alldeles för mycket. Det viktiga i sammanhanget är att se om de leder till problem för personen. Överdrivet användande kan vara en logiskt val i en situation där man mår dålig av andra orsaker. Det är inte datoranvändningen i sig som är problemet.

Daniel Kardefelt Winther menar att forskningen om internetberoende är tudelad och den på många punkter säger emot sig själv. Han önskar en mer nyanserad debatt i ämnet.

– Det blir ett problem när mottagningar som till exempel Internetakuten pratar om beroende. Det finns inga tydliga belägg i forskingen för det.  

Han menar att internetberoende kanske inte skulle ses som ett beroende om det handlade om något annat.

– Det är lätt att stigmatisera internet och dataspel. Om jag pratar om mitt intresse för ett dataspel eller om hur mycket jag ser framemot helgens fotbollsmatch så ses det som två väldigt olika saker. Det ena kan klassas som beroende medan det andra bara är interesse.

P3 Nyheter har sökt Patrik Wincent, grundare av Internetakuten men inte lyckas nå honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista