Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/TT

Pussy Riot-medlemmarna fria igen

"Det finns en strategi att hålla oönskade personer borta"
5:07 min

Nadezjda Tolokonnikova och Maria Alyokhina, medlemmar i den ryska punkgruppen Pussy Riot, greps i Sotji misstänkta för stöld. Nu har de frigivits.

Nadezjda Tolokonnikova skriver på sitt Twitter-konto att de har blivit gripna misstänkta för stöld.

Hon och Maria Alyokhina satt 16 månader i fängelse efter att gruppen 2012 genomförde ett framträdande i Moskva där de kritiserade president Vladimir Putin.

Enligt Fredrik Wadström, tidigare Rysslandskorrespondent, så har rysk polis släppt officiella uppgifter om händelsen där de menar att de snarare ”bjudit in” Pussy Riot till samtal för att försöka reda ut en rad stölder från hotell i Sotji.

– Men det finns bilder inifrån piketbussar där man kan se Pussy Riot-medlemmarna gripna av ett tiotal uniformerade poliser. Det finns också uppgifter om att det totalt kan sitta upp till 15 personer, journalister och aktivister, inlåsta.

Fredrik Wadström menar att det finns en strategi från ryska myndigheters sida att hålla oönskade personer borta från OS genom att gång på gång gripa dem och hålla dem i förvar.

– Det var tredje gången de greps enligt dem själva, och igår ska de ha suttit i 9-10 timmar i förhör. Det verkar vara ett sätt för rysk polis att förhala tiden så att de inte kan vara ute och genomföra sina aktioner.

Enligt Pussy Riot-medlemmarna själva befann de sig i Sotji för att spela in en film. De släpptes senare av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".