Foto: Michael Reichel / Scanpix.

Elev stoppade uppsatsämne om homoadoption

4:13 min

På engelsklektionen fick gymnasieeleven Mina Levin Swanepoel i Sollefteå i uppgift att skriva en argumenterande uppsats om huruvida homoadoptioner bör vara tillåtet. Det upprörde henne så mycket att hon pratade med ansvariga lärare och skrev en debattartikel om ämnet. Nu har skolan tagit bort skoluppgiften.

Skoluppgiften gick ut på att argumentera för eller emot om det ska vara okej för homosexuella att adoptera.

Det tyckte Mina Levin Swanepoel var fel och pratade med ansvarig lärare. Läraren som Mina pratade med tyckte dock inte att uppgiften var problematisk, eftersom det inte handlade om att argumentera för eller emot homosexualitet, utan endast deras rätt att adoptera.

– Skolan ska jobba för att motverka diskriminering och kränkningar av minoriteter, det står i skollagen. Den här uppgiften pekar ut en speciell grupp och menar att de kanske inte ska ha samma  rättigheter som andra. Jag har homosexuella och bisexuella kompisar som skulle tycka att det var jätteobehagligt att behöva argumentera för eller emot en sådan här sak. Vi skulle ju aldrig få argumentera för eller emot heterosexuellas rätt att adoptera.

När hon inte fick gehör hos skolan så gick hon till den lokala tidningen, och fick en debattartikel publicerad. Nu är skoluppgiften bortplockad. Mina Levin Swanepoel är nöjd men tycker att de skulle lyssnat på henne från början.

– Det är tråkigt att man ska behöva gå till media för att något ska hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista