Hemlösa bygger upp enkla bostäder i Huddinge. Foto: Björn Lindberg/ Sveriges Radio

Nytt rumänskt tältläger byggs i Huddinge

7:04 min

Igår vräktes de rumänska EU-migranter som bott i ett tältläger i södra Stockholm. Men många av de vräkta migranterna har nu byggt ett nytt tältläger i Flemingsberg i Huddinge.  

Igår tömde polisen den kåkstad i Högdalen i Stockholm där som mest 200 hemlösa EU-migranter, de flesta från rumänien, har bott i tält, husvagnar och skjul. De flesta hade gett sig av redan under helgen. Drygt 100 av de boende valde att ta emot bussbiljetter hem till Rumänien som erbjöds av socialförvaltningen medan andra flyttade vidare till nya läger i Huddinge kommun. De som flyttat till dessa läger riskerar nu att vräkas på nytt.

Gunilla Helmerson som är ordförande i Socialnämnden i Huddinge kommun säger att det nya tältlägret inte kommer att får stå kvar.

– Kommunen äger marken det är en olaglig bosättning. Vi kommer se till att de inte bor kvar, det är så det fungerar med alla som bosätter sig där det inte är tillåtet.

Hon säger att kommunen inte har någon möjlighet att hjälpa rumänerna i tältlägret att hitta någon ny plats att slå läger på.

– Det kan vi inte hjälpa till med. Det ansvar som kommunen har är att se till att det inte finns barn i lägret eller sjuka som behöver hjälp med vård.

Vart ska rumänerna ta vägen då?

– Det är en betydlig större fråga än bara Huddinge kommun. Det är inte Huddinge kommuns problem, ansvaret för de här människorna har deras hemländer. Det finns en fri rörlighet inom EUs länder under förutsättning att man kan försörja sig själv och ha ett boende som fungerar. Enskilda kommuner ska inte hitta på egna lösningar.

En som engagerat sig för personerna i tältlägren är Anna Silver, som bland annat samlat in mat och kläder genom en Facebookgrupp. Hon är kritisk till att kommunen skjuter ifrån sig ansvaret för de boende i tältlägren.

– Jag blev väldigt illa berörd av att politiker blundar för problemet och bara pratar om långsiktiga lösningar. Det var därför jag startade en insamling, för att göra något. Inget tycker att det är deras problem, ingen bryr sig och ingen hjälper. Varken kommunerna, Sverige, EU eller deras hemländer. Så då är det privata initiativ som får försöka göra något, men det är ingen lösning i längden. Vi i Sverige erbjuder bara en resa hem och det är inte bättre än deras liv här. De har inget att åka tillbaka till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista