1 av 2
Sebastian Hansson är en av alla som har flyttat från södra Sverige för att jobba och bo i Kiruna. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
2 av 2
Gruvområdet i fjärran i utkanten av staden. Foto: David Carr/Sveriges Radio

Gruvbranschen vill att du ska flytta till gruvorna i norr

1:46 min

Gruvorna i Sverige behöver anställa hundratals fler. För att lyckas vill branschorganisationen Svemin locka upp unga från södra Sverige.

En som har lockats norrut är Sebastian Hansson. Han flyttade 180 mil, till Kiruna från Halland, för ett gruvjobb. En flytt som hans kompisar skakade på huvudet åt.

– Brorsan undrade över min mentala hälsa, men de har fått acceptera läget, berättar Sebastian Hansson.

Han har tappat sin västkustdialekt efter sina tre år i Kiruna, där han nu jobbar som driftoperatör vid gruvan som ägs av statliga LKAB. Han vill bli kvar i Kiruna och trivs bra på sitt jobb, men det kan vara slitigt, berättar han.

– Just när man jobbar skift så sliter det på dygnsrytmen. Sen är arbetet väldigt tungt ibland, med tunga lyft och det kan vara monotont. Men jag trivs väldigt bra och har så bra arbetskamrater, säger han.

Sebastian Hansson jobbar nattskift ena veckan, och får sen vara ledig den andra. Då är han helst ute med sin nya snöskoter och fiskar.

Men en del pendlar hem till en annan ort under den lediga veckan. Det är ett problem, tycker både politiker och gruvindustrin som vill att skattepengarna ska bli kvar i orten för att samhället ska vara attraktivt och ha en stark offentlig sektor.

– Det är huvudanledningen till att vi vill attrahera arbetskraft för att stanna, säger Fredrik Gunnarsson på gruvindustrins branschorganisation Svemin.

För att få fler att vilja flytta norrut och stanna vill Svemin satsa mer på att visa upp livet utanför gruvan med vildmarks- och friluftsliv, som Sebastian Hansson uppskattar. Bland annat vill de börja synas på jakt- och fiskemässor.

– Det är ju sådant vi behöver lyfta fram nu, i synnerhet om vi ska sprida information till orter där man kanske inte vet så mycket om gruvbranschen, säger Fredrik Gunnarsson. 

Gruvorna behöver locka upp mekaniker och elektriker, men framför allt akademiker som civilingenjörer och geologer som också är eftertraktade i andra branscher. De finns inte alltid lokalt ute i gruvorterna, därför ska gruvindustrin lyfta blicken framöver och synas flitigare på universitet söderut.

– Några outforskade områden för oss är ju faktiskt de södra delarna av landet och storstadsområdena. Vi kommer försöka göra en insats för att se om vi kan rekrytera folk även därifrån för vår bransch, säger Fredrik Gunnarsson på Svemin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista