1 av 2
Foto: Rikspolisstyrelsen / TT
2 av 2
Lennart Eriksson är sektionschef på passektionen i Göteborg. Foto: Aldijana Talic

Förslag på dyrare pass i framtiden

1:31 min

Tappar du bort ditt pass kan det bli rejält mycket dyrare att få ett nytt i framtiden. Rikskriminalen föreslår att priset höjs nästan tre gånger. 

Förlorar du ett pass idag, är det bara att göra en förlustanmälan och ansöka om ett nytt, för 350 kronor.

Rikskriminalen kommer nu med förslag om att de som tappar bort sitt pass ska få betala 980 kronor för det nya passet.

Att priset ska höjas så mycket beror på att polisen vill försöka komma åt att pass missbrukas och blir en handelsvara. Simon Wilms skulle hämta ut sitt nya pass, men hade då glömt att ta sitt gamla med sig. Den har han tappat i flytten. Idag var det enkelt att trots det få ut sitt pass.

– Ja förvånansvärt enkelt...

Tror du man kommer att komma åt dem som tjänar pengar genom att göra såhär?
– Det är ett sätt, kanske man ska pröva om det får någon effekt, säger Lennart Eriksson, Sektionschef på passektionen i Göteborg.

Priserna för nya pass kommer att höjas successivt och den som under kort tid tappar bort sitt pass för tredje gången kommer kallas till polisförhör.

– Om man blir kallad till förhör, känns det ju obehagligt, för man kan bli bestulen på sitt pass, tycker Mikael Eliasson.

Men det finns dem som tycker att prishöjningen tjänar sitt syfte.

– Då kommer man hålla reda på sitt pass, om man inte vill betala den summan, då tänker man på det lite extra, Hind Talib.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista