Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / TT

EU:s toppolitiker blir skådisar -tillägnar pjäsen Dawit Isaak

1:44 min

Flera av EU:s toppolitiker får nytt jobb i kväll. De kommer bli skådisar när det spelas teater i EU-parlamentet i Bryssel, en teater som tillägnas journalisten Dawit Isaak som sitter i fängelse i Eritrea.

Svenske parlamentarikern Cecilia Wikström ligger bakom den här idén.

– Vi gör det här för att lyfta fram att rätten att leva sitt liv - att tänka, tro eller tvivla, organisera sig, skriva, publiceras - är en grundläggande mänsklig rättighet som ifrågasätts i alltför många länder runt om i världen, säger Wikström.

Teaterföreställningen i kväll tillägnas Dawit Isaak, som sitter i fängelse i Eritrea sedan den september 2001. Pjäsen som ska spelas är "Speak Truth to Power", som bygger på intervjuer med människorättskämpar där många har blivit kastade i fängelse eller utsatta för toyrtyr.

Två av de som pjäsen handlar kommer vara på plats i EU-parlamentet ikväll för att se svenska Lena Olin och två andra Hollywoodskådisar spela pjäsen tillsammans med åtta EU-politiker, däribland parlamentets talman Martin Schulz.

Den här pjäsen blir ett "mjukt vapen", säger Cecilia Wikström, i kampen mot de eritreanska myndigheter som håller Dawit Isaak fängslad utan rättegång.

– Det här är mitt sätt att ge mitt bidrag till en kamp som fortsätter, och - vet du - jag tror att han kommer att bli fri, säger Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista