1 av 4
Kravallpolis möter anti-regeringsdemonstranter på Självständighetstorget i Kiev. Foto: Sergei Supinsky/TT.
2 av 4
Många anti-regeringsprotestanter skadades i Kiev på natten mot onsdagen. Foto: Efrem Lukatsky/TT.
3 av 4
Berkut på väg in till Självständighetstorget Foto: Maria Persson/Sveriges Radio
4 av 4
Det brinner fortfarande och brandkår släcker i Fackförbundens hus till höger. Foto: Maria Persson/Sveriges Radio

Minst 25 döda i Kiev senaste dygnet

7:37 min

I Kiev bekräftar nu myndigheterna att 25 personer omkommit i sammanstötningar efter den operation som säkerhetsstyrkorna inledde i går för att driva bort demonstranterna från Självständighetstorget.

Igår inledde säkerhetsstyrkorna en operation för att driva bort demonstranterna som har befunnit sig på Självständighetstorget och protesterat mot regeringen sedan början av november. Sveriges Radios utrikeskorrespondent Maria Persson Löfgren är på plats i Kiev, hon säger att läget inte är fullt så kaotiskt som tidigare.

 – Det är lite lugnare nu men kravallpolisen står fortfarande kvar och skär av torget på mitten. Demonstranterna har barrikaderat sig på andra sidan och det har skjutits med gummikulor och tårgas.

 Det är nu bekräftat att det är 26 personer som har omkommit i protesterna, 10 poliser och 16 demonstranter.

 – Det har funnits prickskyttar på taket som skjutit mot demonstranter under sammandrabbningarna, poliserna. De avlidna poliserna har förmodligen dött av att ha fått stenar mot huvudet. Det har också kastats brandbomber.

 Gårdagens våldsamheter utlöstes av att en debatt i parlamentet blockerades av regeringspartiet. Debatten skulle behandla hur presidentens makt ska begränsas. En fredlig demonstration var planerad inför debatten men om det var poliser eller demonstranter som startade våldsamheterna är oklart.

 – Båda grupperna skyller på varandra, säger Maria Persson Löfgren.

 10 000 demonstranter är fortfarande kvar på torget och de hoppas på att få förstärkning från västra Ukraina där statliga byggnader ockuperats.

 – Det finns stor risk för upptrappning, säger Maria Persson Löfgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista