Ilyas Hassan. Foto: Privat.

Svenskar kan inte registreras som döda i Somalia

"Ingen kommer kunna bevisa om jag går bort"
1:36 min

Den som är svensk medborgare men dör i Somalia kan inte registreras som död i Sverige. Enligt Skatteverket har landet för osäkra myndigheter. 

Ilyas Hassan har själv upplevt att det inte gick att få ett dödsfallsintyg på sin pappa:

-- Min pappa gick bort i Somalia. Han hade fått en hjärtinfarkt. Och det vi gjorde var att höra av oss till Skatteverket veckan efter att han gick bort, för att de ska kunna registrera honom som avliden.

Ilyas säger att det i Skatteverkets svar stod att Somalia är ett oroligt land och att det inte går att kontrollera att handlingen är giltig.

Ett dödsfallsintyg krävs för att en människas död ska kunna registreras i folkbokföringen. Och för att anhöriga ska ha rätt till bland annat efterlevnadsbidrag.

Ilyas pappa var förtidspensionerad och familjen får fortfarande hans pensionsbidrag skickat till sig:

– Vi vill inte att pengarna ska fortsätta komma till min pappas konto. Pengar som min far eller vi inte har rätt till för att han är död. Han lever inte längre.

Normalt sett finns det inga svårigheter att få dödsfallsintyg från andra länder. Men Somalia är ett av de länder som är ett undantag, säger Ulrika Lundström på Skatteverket:

 – Det finns några få länder, som Somalia, där det är sådana här bekymmer. Att myndigheterna inte kan garantera att intygen är äkta. Och det är jättebeklagligt för dem som blir drabbade.

Det är inte första gången som Ilyas är med om det här. I augusti uppmärksammades det att hans bror, vänsterpartisten Abdirahim Hassan, mördats i Somalia. Då tog det flera månader innan han kunde få ett dödsfallsintyg i Sverige.

– Om jag vill åka till landet där mina föräldrar kommer ifrån, Somalia, och det händer mig någonting, om jag plötsligt dör av någon anledning. Då kommer ju ingen kunna bevisa att jag har gått bort, säger Ilyas Hassan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".